Ssangyong noteikti nav populārākais automašīnu brends, kas nāk prātā domājot par savu jauno nākotnes automobili. Tik pat labi tas varētu būt mazpazīstams telefonu ražotājs - izklausās gana eksotiski un tieši šī paša iemesla dēļ - apšaubāmi. Ssangyong nosaukums vienlaikus ir intriģējošs un liek izdarīt minējumus - vai tas ir kārtējais ķīniešu mazkvalitātes ražojums vai tomēr ekskluzīva segmenta mazpazīstams zīmols?

Baltijas valstīs tas nebūt nav iekārotāko auto zīmolu sarakstā - šīs vietas stabili ieņem Škoda, Volvo, Opel, Audi, Volkswagen un BMW. Tie ir uz ceļiem ierastākie auto zīmoli, tostarp gana tipiskas izvēles lietotu auto tirgus sektorā. Tajā pat laikā kaut kur aizkulisēs tiek pārdoti arī jauni, lietoti Ssangyong - par tiem zina vai nu entuziasti, vai nejauši pircēji, kas meklē tirgū alternatīvu piedāvājumu.

Šajā rakstā atvērsim acis plašāk un iepazīsim maz apspriesto Ssangyong zīmolu. Vairāk par tā vēsturi un reputāciju stāstīsim turpinājumā sadarbībā ar bezmaksas auto sludinājumu portālu dalder.lv.

No kurienes nāk Ssangyong?

Nē, Ssangyong nav ķīniešu zīmols, tomēr tālu pareizā atbilde nav jāmeklē - turpat gandrīz kaimiņos ir Dienvidkoreja, un Ssangyong ir vecākais Dienvidkorejas auto ražotājs. Tulkojumā no korejiešu valodas “ssang” nozīmē “dvīnis” vai “dubultais”, bet “yong” - “pūķis”, tātad Ssangyong - Pūķa dvīnis. Nosaukums gana tieši atveido kompānijas ambiciozo mērķi radīt jaudīgas automašīnas, kas spējīgas iekarot jebkādu zemi - līdzīgi kā mistiskais pūķis.

Kompānijas pirmsākumi meklējami 1956. gadā, kad Ssangyong sāka ražot automašīnas armijas vajadzībām, piemēram, džipus un kravas automašīnas. Kā jau daudzi citi autoražotāji, arī Ssangyong nesāka ar pasažieru auto ražošanu, bet tikai pēc kompānijas paplašināšanās tirgū parādījās auto modeļi civiliedzīvotājiem. Globālajā tirgū Ssangyong ienāca 1986. gadā, kad sāka eksportēt auto otrpus okeānam.

90. gadi uzskatāmi par kompānijas zelta ēru, kad tika palaisti tādi veiksmīgi auto modeļi kā SsangYong Musso un Korando. Pēc Dienvidkorejas ekonomiskās krīzes kompānija 2009. gadā pasludināja bankrotu, tomēr jau 2010. gadā tā atkal atsāka darbību.

Dienvidkoreja vs. Latvija

Izvērtējot, cik Ssangyong automašīnas piemērotas Latvijas ceļa un klimatiskajiem apstākļiem, jāņem vērā šos pašus aspektus zīmola izcelsmes valstī. Interesanti, bet gan Latvija, gan Dienvidkoreja atrodas mērenajā klimata joslā - abās valstīs ir 4 gadalaiki, pavasaris, vasara, rudens un ziema.

Šī iemesla dēļ, ņemot vērā klimatiskās īpašības, Ssangyong automašīnu dizains veidots tā, lai apgrūtinātos apstākļos braukšana būtu droša. Praktiskums un izturība ir vienas no Ssangyong vērtībām.

Ssangyong automašīnas ir piemērotas braukšanai pa nelīdzeniem ceļiem, kas ir sevišķi aktuāli Latvijas braukšanas apstākļos. Tāpat tās piemērotas braukšanai pa bezceļiem un kalnainām teritorijām. Pateicoties 4x4 sistēmām un bezceļa funkcijām, braukšana atvieglota arī citos apgrūtinātos apstākļos, piemēram, ja piesnigusi pamatīga sniega kārta. Līdz ar to Ssangyong automobilis var būt laba izvēle lauku reģionos dzīvojošajiem, kuriem ikdienā nākas pārvietoties pa meža ceļiem, kuri ziemas laikā netiek tīrīti.

Tajā pat laikā Ssangyong automašīnas piemērotas braukšanai pilsētā, jo tās aprīkotas ar tādām drošības sistēmām kā joslas novirzīšanās brīdinājums, aklās zonas noteikšana un adaptīvā kruīza kontrole.

Ssangyong Latvijas tirgum piemērotas arī tāpēc, ka zīmols specializējies SUV automobiļu ražošanā, kas pie mums ir vieni no iecienītākajiem auto modeļiem.

Cik uzticamas ir Ssangyong automašīnas?

Ssangyong automašīnas ir saņēmušas pretrunīgas atsauksmes. Vērtējot zīmola uzticamību, rādītāji atšķiras dažādiem modeļiem un izlaiduma gadiem.

Globālā tirgus izpētes mājaslapa J.D.Power Ssangyong ievietojusi 26. vietā no 32 zīmoliem. Aprēķinot uzticamības rādītājus, tiek vērtētas tehniskās problēmas, ar kurām saskaras oriģinālo auto īpašnieki pirmo 3 gadu laikā. Ssangyong rādītājs: 196 bojājumi uz 100 automašīnām.

Saskaņā ar ReliabilityIndex vērtējumu, kas uzticamības rādītāju aprēķina, pamatojoties uz iesniegtajām sūdzībām garantijas perioda ietvaros un bojājumiem, Ssangyong uzticamības rādītājs ir viduvējs - 134 no 300. Līdz ar to, salīdzinot Ssangyong ar citu zīmolu automašīnām, uzticamības ziņā tā ierindojas kaut kur pa vidu.

Kādi ir populārākie Ssangyong modeļi?

Ssangyong Korado ir viens no ikoniskākajiem Ssangyong ražotajiem modeļiem, kas tirgū pieejams jau no 1983. gada. Jaunākais modelis pārdošanā nonāca 2019. gadā. Korado ir gan plašs salons, gan bagāžas nodalījums, tāpat pievilcīga ir šī modeļa cena, kas salīdzinot ar konkurentiem ir krietni zemāka.

No SUV modeļiem viens no iecienītākajiem ir Tivoli, kas tirgū parādījās 2015. gadā. Tam ir jauneklīgs dizains un advancētas, uzlabotas drošības sistēmas.

No vidēja izmēra Ssangyong SUV automobiļiem nevar nepieminēt Rexton, kas pirmo reizi tika stādīts priekšā 2001. gadā. Jaunāko Ssangyong Tivoli modeli laida klajā 2017. gadā. Tam ir drosmīgs dizains un advancētas tehnoloģijas. Rexton piemērots lielām ģimenēm, kas labprāt brīvdienas pavada brīvā dabā un tāpēc meklē automašīnu, kas piemērota braukšanai pa dažādiem ceļa segumiem, bezceļiem. Turklāt līdzīgas klases SUV auto ir dārgāki, līdz ar to Rexton ir ekonomiska alternatīva. Vēl viena priekšrocība ir iespēja izvēlēties dažādas piedziņas: vai nu 2 vai 4 riteņu.

Latvijā pie oficiālā dīlera var iegādāties jaunus Musso, Rexton un Korando Ssangyong auto modeļus.

Kur iegādāties Ssangyong automašīnas droši?

Visbeidzot, neatkarīgi no tā, vai noskatīti jauni, lietoti Ssangyong automašīnu modeļi, svarīgi izvēlēties uzticamu tirgotāju. Latvijā darbojas oficiālais Ssangyong izplatītājs, bet lietotu Ssangyong iegādes gadījumā vērts izvēlēties oficiālas automašīnu tirdzniecības vietas, kas nodrošina kvalitātes garantijas.

Pērkot Ssangyong automašīnas no privātajiem pārdevējiem, iesakām izvēlēties sludinājumu portālus ar atsauksmēm. Pagaidām šāda vienīgā vietne Latvijā ir dalder.lv, kurā katram pārdevējam ir sava mājaslapa, pircējiem - iespēja pārliecināties par tirgotāja identitāti un lasīt citu klientu atsauksmes. Tomēr gala lēmumu ieteicams pieņemt tikai pēc eksperta veikta novērtējuma auto servisā - diagnostika var ietaupīt pat vairākus tūkstošus euro, laicīgi konstatējot nopietnus bojājumus.

http://fiatforum.lv/http://fiatforum.lv/

Visvairāk apspriestie raksti